Online Psikolog Seansı Ne Kadar Etkili? Güvenilir Mi?

Online Psikolog Seansı

Online psikolog seansı yönteminin günümüzde pek çok açıdan faydalı olduğu aşikardır. Zaman içinde de daha çok yayılması beklenmektedir. Dünyanın neresinde olursanız olun istediğiniz uzmana ulaşımı sağlaması, bir yerden bir yere gitmeye gerek kalınmaması, daha fazla seçenek sunması, ev ortamında kendini güvende veya konforlu hissederek uygulanabilir olması, kendi kültüründen kişilere kolaylıkla ulaşılması, ek zaman ve para kayıplarının(üstünü değiştirme, eve geri dönme…vs) olmaması gibi pek çok pratik sebeplerden dolayı tercih edilmektedir.

Online Psikolog Seansı Verimli Midir?

Son yıllarda Covid-19’un yayılmasıyla birlikte bu tip online hizmet veren uzmanlara rağbet artmıştır. Dolayısıyla online psikolog seansları ve etkinlikleriyle ilgili bilimsel çalışmalarda da artış görülmektedir. Yapılan çalışmalar online ortamda gerçekleşen psikolog seanslarının etkinliğinin yüzyüze yapılan seanslardan farkı olmadığını ortaya koymuştur.

Online Psikolog Seansı Güvenilirliği

Bilimsel olan tekniklerin hemen hepsi teknik olarak güçlü olduklarından ve alanında uzman kişilerce verildiğinden dolayı ortamın online olup olmamasının etkinliği düşük kalmaktadır. Ancak online sistemler faydası kadar yanlış uygulanan tekniklerin ve bilgi kirliliğinin de yayılmasına sebep olabilmektedir. Alanında uzman olmayan kişilerin bu tip uygulamaları kullanarak kitlelere ulaşabilmeleri kolay hale gelmiştir. Her avantajlı durum gibi bu konu da yanında pek çok soru ve çözülmesi gereken sorunu da beraberinde getirmektedir. Fakat her gelişen olgu aynı yollardan geçmektedir ve değişime ayak uyduranlar ayakta kalmaktadır.

Bu sorunsallar karşısında dikkat edilmesi gereken en önemli şey acele davranmamaktır. Hemen psikolojik probleminizi tespit edip çözüm aramak yerine, önce probleminizi daha derinlemesine anlamaya çalışmanız iyi olabilir. Ne zaman başladı, neler tetikliyor, en son ne zaman tekrarladı, nasıl gerçekleşiyor, olduğunda nasıl hissediyorum, etrafımı nasıl etkiliyorum gibi belki kendinize 10-20 soru sorabilirsiniz. Örneğin, ‘göç ettiğimde kaygılarım başladı, sonra uyku problemi yaşamaya başladım, daha sonra iş yerinde zorlandığım bir gün yalnız hissetmeye başladım ardından ‘ya yapamazsam’ diye korkmaya başladım. Sonra içe kapanıklık yaşadım ve ülkemi özlediğimi hissettim. Daha sonraları kalbimde çarpıntıyla uyandığımı fark ettim panik atak olmaktan korktum ve odaklanma problemi baş gösterdi, isteksizlik oluştu ve depresyon yaşayabileceğimden şüphelendim. Kendimi kim olduğumu sorgularken buldum. Nerede olursam olayım ait hissedemediğimi farkettim’ gibi kendinizi gözlemleyebilirsiniz. Bu kesinlikle kendinize tanı koyun demek değildir. Bunu yapmaya çalışmanız riskli olabilir. Önemli olan basit sorularla kendinizi anlamaya çalışmaktır. Tanı koymaya çalışırsanız tanıların içinde kısıtlanmış ve çaresiz hissedebilir, yanlış yöntemlerle daha karmaşık hale gelebilirsiniz. O nedenle amaç tanı koymak değil, biraz iç görü edinmektir. Tabi yaşadığınız sıkıntıya göre bu sorular yanıtlar değişebilir. Bazen bu soruları tek başınıza yanıtlayamayabilirsiniz ama probleminize betimsel bir şekilde ne kadar hakim olursanız neye ihtiyacınız olduğu konusunda da o kadar fikir sahibi olabilirsiniz ve doğru kişilere yönelme olasılığınız artabilir. 

Probleminizle ilgili biraz fikir sahibi olduktan sonra artık en doğru çözüm yolunu bulmanın sırası gelmiştir. İşte burda aklınıza gelen ilk çözüm yollarını denediğiniz halde işe yaramadıysa bir psikolojik desteğe ihtiyacınız var demektir. İşe yaramayan çözüm yolları genelde yüzeysel olur. Kulaktan dolma, etraftan öğrenilmiş birbirinden kopuk ve parçalı bilgileri denemeye başlarsınız. Ancak terapötik görüşme aslında sizi çok iyi anlamak ve size özgü yolları bulmak adına neredeyse sayısız tekniklerle dizayn edilmiştir. Seanslarda defalarca denenmiş teorik ve bilimsel bilgiler size özgü yanlarınızla harmanlanarak yol alınır. Psikolog tekrar tekrar keşfetmeye gerek kalmadan olabilecek en iyi yolları görmenizi sağlar. Ve bunu sizin ritminize uyarak hem dünü hem bugünü birleştirerek yapar.  

Online Psikolog Seçimi Nasıl Yapılır?

O halde yardım almaya karar verdiyseniz, size en uygun terapi tekniğini ve uzman psikoloğu bulmanız gerekir. Bunu tespit etmek gibi bir yükümlülüğünüz yoktur çünkü bunları bilmek zorunda değilsinizdir. Ancak onlie araştırma veya yakınlara sorarak bulduğunuz psikolog seçeneklerinin nasıl eğitimleri olduğuna bakabilirsiniz ve bu tekniklerin size uyup uymadığını bir miktar araştırabilirsiniz. Yaşadığınız yalnızlık, panik atak, depresyon, göç, kendine güvensizlik, sosyal fobi gibi pek çok problem farklı psikolojik tekniklerle çalışılarak aşılabilmektedir. Bilişsel Davranışçı Terapi, Transaksiyonel Analiz, Şema Terapi, Mindfulness, Psikanaliz, Çözüm Odaklı Terapi, Bağımlılık Danışmanlığı, Eş ( çift ) Terapisi, Regresyon, EMDR,  Psikodrama gibi pek çok  teknik bulunmaktadır. Hepsi bilimseldir ancak etki etme oranları problemin ne olduğuna bağlı olarak farklılık gösterir. 

Psikoloğun anlayışı, kavrayışının terapötik olması önemlidir. Uzmanlığı sizin problemlerinizle bağlantılı olmalıdır. Örneğin göç etmeyle ilgili bir problem yaşıyorsanız bunu siz tespit edemeyebilirsiniz, psikoloğa sadece uykularınızın bozuk olmasından dolayı başvuruyor olabilirsiniz ve başvurduğunuz kişi de bu alanda uzman değilse yaşadığınız zorlukları başka sebeplere bağlayabilir ve süreç olağandan daha uzun bir hale gelebilir. Ya da bir psikoloğun danışanın ilaç kullanması gerekirken terapi uygulamaya çalışması uygun olmayabilir. Bir doktora, bir psikiyatriste yönlendirmeyi bilmesi gerekir. Yine bir psikiyatristin terapi eğitimi almadan terapi uygulaması etkili olmayabilir. Bu alanlar etik konulardır. Her uzman artık çok daha dikkatli davranmaktadır. Ancak bilgi kirliliği ve uzman olmayan kişilerin alanda olmaları dolayısıyla danışanların da hemen çözüm aramadan önce biraz durup değerlendirmesinde araştırmasında fayda vardır.

Tüm bunların yanısıra danışan ve psikolog arasındaki kültürel farklılıklar ciddiye alınmalıdır. Pek çok ülkede Türk’lerin şizofreni ve histriyoni gibi yanlış tanılar aldıkları ve ömürleri boyunca yanlış ilaç ve terapi teknikleri aldıklarıyla ilgili pek çok bilimsel çaılma vardır. Çünkü bir kültürde duygunun dışa vurum şekli normalken öbür kültürde olağandışı karşılanabilir ve başka anlamlar taşıyabilir. Oysa ki o kişi kendi kültüründe oldukça normaldir ve belki sadece aşamadığı bir duygusu vardır. Belki bir şeye üzüldüğünde ağlıyor olması o kişiyi farklı bir kültürdn psikoloğa ajite gösterebilirken kendi kültüründen bir psikoloğa sosyal desteğe ihtiyacı olduğunu gösterebilir. Bu iki psikolog çözüm için apayrı yollara gidecektir.

Bu bilgileri özetleyecek olursak;

1. Probleminizle ilgili kendinize sorular sorarak biraz iç görü edinin. Kendinize tanı koymayın.

2. Durum acil değilse (ölüm düşünceleri veya başkasına zarar verme, işten atılma, boşanma…vs durumu yoksa) kendi çözüm yollarınızı deneyin.

3. Çözüm yollarınız işe yaramıyorsa uzman araştırmasına girin. Online olarak güvenilir sayfalar veya tavsiyelerle edindiğiniz uzmanların listesini yapın. 

4. Bu listedeki kişilerin eğitimlerini araştırın. Belli bir teknik uyguluyor mu? Belli bir teknikle ilgili eğitimi var mı? Bu teknikler bilimsel mi? Benim problemimi aşan tekniklerle ilgili bir çalışma var mı?

5. Mümkün olduğunca size uygun gördüğünüz uzmanlara başvurun ve sürece başlayın.

Teşekkürler,

Uzm. Psikolog Selin Tabak

Online Psikolog Seansı
Top